Terra Qi voor voetreflexogie, sterke voeten training en minimalistische schoenen

Heeft de natuur het zo bedoeld?

Wandelen op schoenen is deel van onze westerse cultuur en 

de oorzaak van vele lichamelijke klachten aan rug, heup, knie en de voet zelf.

 

In schoenen van nu beweegt de voet zelf niet of nauwelijks meer. Ze worden zwakker en zorgen voor klachten: platvoeten, pijnlijke voeten, een doof gevoel, hielspoor, hallux valgus, hamertenen. Ook in de rest van je lichaam kunnen klachten ontstaan; zoals knie-, heup- en rugklachten.

Tenen in blotevoeten schoenen kunnen bewegen en de voeten krijgen een massage door de ondergrond waarop je loopt.

 

4 x Dit klopt niet

Vier schoenkenmerken matchen niet met onze natuurlijke voetvorm en voetfunctie:

 

 

  • Het gebied rondom de tenen loopt taps toe, waardoor tenen naar elkaar toe worden gedrukt en zij minder functioneel kunnen zijn bij de afwikkeling tijdens het lopen. Te kleine schoenen vergroten de kans op een hallux valgus. 

 

 

Links de natuurlijke en rechts de geschoeide voet.

 

  • De 'gelifte' voorkant van de schoen zet onze tenen permanent in een kleinere hoek ten opzichte van de middenvoetsbeentjes. De tenen worden minder beweeglijk en verliezen kracht om mee af te zetten.

 

  • Een natuurlijke voet is heel soepel en lenig waardoor er veel schokdemping plaatsvindt. Stugge zolen en stevig materiaal aan de bovenzijde pakken onze voeten in. De voet verliest zijn lenigheid, wordt stug en stijf en is minder goed in staat om schokken op te vangen. De kans op voetklachten als hielspoor vergroten hierdoor.
  • De persoon links draagt hakken, waardoor het bekken kantelt, de onderrug kromt en de kuitspieren verkorten. Het zwaartepunt verschuift naar de bal van de voet. Dit zorgt uiteraard voor extra druk op de voorvoet. De persoon rechts loopt blootvoets; de hiel en de tenen bevinden zich op hetzelfde niveau, knieën, heupen en rug staan in de meest natuurlijke stand die mogelijk is.            Extra druk op de voorvoet kan een hallux valgus, metatarsalgie, Morton's neuroom veroorzaken.

De beste schoen is... GEEN schoen!

De beste schoen is GEEN schoen. Maar omdat we ons niet meer kunnen voorstellen om blootvoets te lopen, zijn er alternatieven die onze voeten niet in de weg zitten, namelijk minimalistische schoenen. Dit is een schoen die het blootvoets lopen nabootst en toch onze voeten beschermt tegen scherpe voorwerpen, hitte, koude en schuring.

 

Dit zijn de kenmerken van minimalistische schoenen:

  • Dunne flexibele zool en bovenwerk: de zool kun je met één hand buigen en het bovenwerk beweegt mee.
  • Platte zool: geen hielverhoging of 'gelifte' bovenkant.
  • De schoen is het breedst bij de tenen.

 

Bevrijd je voeten en laat je voeten het blootvoets lopen ervaren!

Merken:

 

Leguano

 

Vibram Furoshiki